Thursday, January 24, 2013

Resepi PAVLOVA



Assalamualaikum



Bahan- Bahan-
-4 bijiputih telur
-225g gula kastor
-1tsp tepung jagung
-1tsp cuka putih

-284ml uht Whipping Cream
-1 biji parutan lemon
-450g berries, raspberries, strawberries, kiwi or mixture
-1tsp gula ising

Method-
1. -panaskan oven hingga 180c.
-Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.
-putar putih telur sehingga berbuih
-masukkan sedikit demi sedikit gula kastor
-teruskan memukul hingga bertanduk
-taburkan tepung jagung dan cuka, kacau hingga rata.

2. -Sudukan meringue keatas kertas minyak, gumakan spatula utk ratakan adunn.
-Letakkan di dalam oven dan turunkan suhu sehingga 110c dan masak sehingga 1 1/2 jam.
-padamkan oven, tak perlu kluarkan meringue, biarkan pintu oven terbuka sehingga betol2 sejuk (cdgn nye 8 jam).

3.- Dgn hati2 tanggalkan kertas minyak dan letakkan meringue di dalam bekas.
-pkul whipping cream hingga kental. (jgn terlebih pukul, nnt xjd)
- Ratakan whipping cream atas meringue , letakkn campuran buah2an segar.
-boleh taburkan gula ising jika suka.. Sejukkan..
dan sedia untuk dihidangkan..=)














resipi dicipak dari IIUM Online ^_^









No comments:

Post a Comment